Classic Panettone and Pandoro

Classic Panettone and Pandoro

Anticamente il panettone“…Era un pane impastato con farina, frutta secca e honey (Ingredients preziosi), da regalare e consumare come segno di una nuova stagione di abbondanza e ricchezza. L’antenato dell’odierno panettone, il “pan grande“, veniva preparato in famiglia , collettivamente, e consumato al rientro dalla messa di mezzanotte secondo un rituale che affidava al membro più anziano l’onore del taglio e destinava una fetta al primo povero che avesse bussato alla porta. Ancora non era il nostro panettone, ma un dolce che aveva la forma di una grossa pagnotta, ed era quindi meno lievitato…” (tratto da ANTROPOLOGIA ALIMENTARE)
Today, Panettone and Pandoro are protected by a ministerial decree that establishes the ingredients and characteristics they must have. In any case, these cakes are a must on our tables every year during the holidays, just like the lively conversations about which kind is the best. While the Panettone is slightly crusty and is filled with raisins, candied fruits or chocolate, the Pandoro has a star shape, a soft texture and a delicious vanilla flavour. These two different shapes and flavours serve up a triumph of taste and everyone usually has a favourite. At Pasticceria Fraccaro, we won’t tell you which one we prefer, but we will offer you all our artisanal experience to help you choose one for yourself.

Pasticceria Fraccaro Christmas 2020

 

 

 

Tradition is handed down from generation to generation.

 

Tradition is handed down from generation to generation.